Yeni Dünyanın Mimarı
tr

PATLAYAN SU BORUSU İLE BAŞINIZ BELADA MI?

PATLAYAN SU BORUSU İLE BAŞINIZ BELADA MI?

PATLAYAN SU BORUSU İLE BAŞINIZ BELADA MI?

Mimari mekanların tümü canlıdır. Duvarlar ve onları kaplayan malzemelerin tümü, zemin döşemeleri; parke, seramik, vb. malzemeler… Bizlerle birlikte yaşar, biz varsak yaşar. Aksi takdirde ölmeye mahkumdur. Bakıma ilgi alakaya muhtaçtır. Tıpkı bebekler gibi… Mekânın tüm elementleri bir sorun olduğu zaman bizlere seslenirler. Bunu da aslında çoğu zaman canımızı sıkacak bir dilde ifade ederler. Kimi zaman şiddetli bir uyarı ile kimi zaman sessizce. Önemli olan onları dinleyebilmektir. Binanın dilinden anlıyor olmak, izlemek ve gözlemek yeterlidir. Örneğin duvar diplerinde yeşerme mi var sağına soluna bakarız su nerden geliyor? Elektik şalteri mi attı en son hangi cihazı kullandık? Parkelerde kabarma mı oldu? Su mu aldı yoksa odayı havasız mı bıraktık? Siz hiç aynı odada saatlerce havalandırmadan durabilir misiniz? Parkeler nasıl dayansın havasızlığa? Mutfakta gider borusu mu tıkandı evyeden dökülen yemek artıkları bizi direk ele verir.

Peki Su Borusu Patlarsa Neler Olur ?

Öncelikle evde bir panik yaşanır. Belki minik bir göle döner ev ortamı; halılar, eşyalar, döşemeler zarar görür, alçılar kabarır vs. Belli bir zaman sonra duvar diplerinde yeşermeler, rutubet ve pis kokular başlar.  Bunlar işin başlangıçta görünen yüzü bir de diğer yüzüne bakalım; Beton içerisinde su birikir ve fazla suyu alan betonun dayanıklılığı azalır. Yüksek su faturası gelir, anlamadığımız bir su sesi geliyorsa mutlaka bir yerlerde boru patlamıştır.

Borular Neden Patlar ?

Aşırı soğuktan donan borularda genleşmeden dolayı, su basıncından, kalitesiz malzeme kullanımından ve kişisel hatalardan, yanlış matkap kullanımından örneğin; kombiyi kapatmak için dolap takılacak ve ya banyoda tuvalet kağıtlığı havluluk asılacak hatalı bir matkap uygulaması…

Bu konudan bahsetmişken evlerimizde bir kullanım kılavuzumuz yok. Bugün aldığımız neredeyse tüm ürünler ile birlikte bir kullanım kılavuzu sunulurken belki de ömür boyu çalışarak satın aldığımız konutlarımızda bunu göremiyoruz.

Tanıtma ve kullanım kılavuzu yönetmeliğine baktığımızda kağıt-kalem-boya-çimento-yiyecek ve içecek ürünleri vb. mallar hariç olmak üzere kullanıcının tüketimine sunulan tüm malların kullanım kılavuzu olması gerekmektedir.

Bugün tuik verilerinden aldığımız rakamlara göre aralık 2021 deki inşaat maliyet endeksi aralık 2021 e göre yıllık %67,74  bir artış göstermektedir.

Gün geçtikçe değeri artan, konutlarımızın teslimi sırasında bir kullanım kılavuzu hazırlanmıyor. Bu kullanım kılavuzu, ancak 10 bloklu sitelerdeki konutlarda oturum sağladığınızda mümkün olabiliyor. Bunları incelediğimizde ise bize yeterli ve sahip olmanız gereken tüm bilgileri sunmuyor.

Nedir peki bir mekan kullanıcısının kullanım kılavuzunda bulunması gerekenler?

  • Daireye ait bir kroki

Elektrik&su tesisatı için bir kroki (su ve elektrik boruları nereden geçiyor.)                               Ana merkezleri nerede? Kombi tesisatının alt yapısı nasıl? İnternet hattı nasıl gelmiş hangi mekânlardan kablolar geçiyor?  

  • Statik için bu binada kaç kg demir ve kaç m3 beton kullanılmış ve bunların sınıfları
  • Binanın acil kaçış noktaları nerelerde? Sığınak otopark gibi yerler ile kaçış ve daire bağlantıları nasıl ?
  • Mekanın bulunduğu ana yapıda ki konumundan kaynaklanabilecek ve ileride ortaya çıkabilecek sorunların çözümü ile ilgili şematik ve pratik çözüm önerileri,
  • Ortak alan kullanım bilgisi: Hidrofor motopomp asansör vs. elektronik aksamdaki yetkili firmalar hangileri?
  • Binaya ait Yapı Kullanım İzin Belgesi (iskan)
  • Binaya ait Yapı Ruhsatı
  • Enerji Kimlik Belgesi

Böylelikle mekanları kullanan bireyler, oturdukları yapının tüm özelliklerini ve ileride çıkabilecek sorunların, hızlı pratik ve en az maliyetli çözümleri için fikir sahibi olabilirler…

Günümüz teknolojisi ile de bu konu, herhangi bir evrak olmanın ötesine bir karekod sistemi ile taşımak oldukça pratik ve rahat bir sistem olarak çözümlenebilir.

17 Haziran 2016
3.943 görüntülenme

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?